تیتر20 - ایران با تاریخ و فرهنگ غنی و طبیعت بینظیر، از نظر جاذبههای توریستی در رتبه پنجم و از لحاظ جاذبههای باستانی و تاریخی، رتبه دهم جهان را داراست. با این حال، سهم ایران از بازار میلیارد دلاری گردشگری، بسیار پایین است. آمارها نشان میدهد سهم صنعت گردشگری از اقتصاد کشور، کمی بیش از 5 درصد و از درآمدهای گردشگری جهان، کمتر از یک درصد است.
بررسی آمارهای یادشده حاکی است هرگونه تلاش برای رشد فزاینده گردشگری، از نظر زیرساخت و جذب توریست، ستودنی است. اقدامات بانک گردشگری، زیرنظر گروه مالی گردشگری، برای حمایت از ایجاد مجموعههای بزرگ گردشگری، تفریحی، تجاری و نیز تامین مالی پروژههای توسعه زیرساخت حملونقل و گردشگری، در همین راستا ارزیابی میشود.
فهرست بلندبالای پروژههای زیرمجموعه بانک گردشگری، سرمایهگذاری در زیرساختها و حمایت از طرحهای جذاب و توسعهمحور در حوزه توریسم، بیانگر اهتمام ویژه بانک در حوزه توریسم است. علاوه بر دو پروژه استراتژیک و عظیم میکامال کیش و شهر فرودگاهی، پروژههای سرمایهگذاری این بانک در صنعت گردشگری، موارد متعددی مانند سرزمین ایرانیان (آیلند) و نگین افق نیایش در تهران، سیتی سنتر و فدک مال در اصفهان، هتل چهارستاره و زیگورات سنتر در سیرجان، ستاره بام کویر در بافت، کاروانسرای وکیل در کرمان، گرند هتل در قزوین و... را شامل میشود.
طیف وسیع پروژهها از نظر گستره جغرافیایی در شهرهای مختلف، تنوع آنها از هتلها تا مالها و تاثیرگذاری بر جذب گردشگران داخلی و خارجی، کاملا بیانگر اقدامات هدفمند گروه مالی گردشگری برای تحقق ماموریتهای اصلی بانک گردشگری است.
شهر فرودگاهی تا میکامال: از لذت اقامت تا رونق تجارت
یکی از اقدامات بانک گردشگری، حمایت از پروژههای کلان زیرساختی در این حوزه است و با این اقدام، سهم قابل توجهی در بهبود زیرساختهای گردشگری داشته است. یکی از برجستهترین پروژهها، شهر فرودگاهی است که با تاسیس و توسعه هتلهای فرودگاهی که جوایز بینالمللی را نیز کسب کردهاند، اعتبار و وجهه گردشگری ایران را ارتقا داده است. بانک گردشگری، حامی مالی این پروژه، نقش بسزایی در تامین منابع مالی و ارائه تسهیلات برای تسریع در روند اجرایی آن داشته است.
این پروژه با هدف ایجاد تسهیلات برای مسافران و ایجاد زیرساخت رفاهی برای توسعه گردشگری بینالمللی، شامل هتلهای ایبیس و نووتل است که با استاندارد جهانی ساخته و در نزدیکی فرودگاه واقع شدهاند. این هتلها، نخستین هتلهای فرودگاهی کشور هستند که هم امکان اقامت کوتاهمدت برای مسافران ترانزیتی فراهم میکنند و هم تجربه منحصربهفرد برای گردشگران بینالمللی هستند. این پروژه، ضمن افزایش رضایت مسافران، سبب تسهیل ارتباطات تجاری و گردشگری جهانی میشود.
پروژه میکامال کیش نیز از بزرگترین پروژههای تجاری و گردشگری کشور با هدف جذب گردشگران داخلی و خارجی و توسعه گردشگری در حوزههای خرید، تفریح، اقامت و سرگرمی است که شهریورماه 1401 افتتاح شده است. بزرگترین مجتمع تجاری و تفریحی نوار ساحلی شمال خلیج فارس، با سرمایهگذاری ۲۶۰۰ میلیارد تومانی بانک گردشگری و بخش خصوصی در کیش ساخته شده است.
میکامال نه تنها از نظر اقتصادی، بلکه از نظر اجتماعی نیز به ارتقای کیفیت زندگی مردم و ایجاد فرصت جدید برای گردشگران کمک کرده است. این مجموعه با امکاناتی مانند تونل باد، سینما، تلهکابین و آکواریوم، اشتغالزایی مستقیم برای ۴۵۰۰ نفر و غیرمستقیم برای حدود 10 هزار نفر فراهم میکند. این مجتمع در هفت طبقه، شامل دو طبقه پارکینگ با ظرفیت بیش از ۱۰۰۰ خودرو و پنج طبقه تجاری و تفریحی با حدود ۷۰۰ واحد تجاری و پنج ورودی مختلف، طراحی شده است. در میکامال مساحت 15 هزار مترمربع به فضاهای تفریحی، ۷۰ هزار مترمربع به بخش تجاری و 98 هزار مترمربع به مکانهای عمومی اختصاص یافته است.
مجتمع نگین افق نیایش با زیربنای 226 هزار مترمربع با کاربری پارکینگ، تجاری و اداری در مجاورت تقاطع بزرگراه نیایش و خیابان ولیعصر تهران و سرزمین ایرانیان (ILAND) با وسعت ۱۷۰۰ هکتار که ۱۴۰۰ هکتار آن مفید است، از دیگر داراییهای ارزشمند و در حال احداث پایتخت با سرمایهگذاری گروه مالی گردشگری است. سرزمین ایرانیان (آیلند) در منطقه ویژه اقتصادی زرندیه در جنوب غربی تهران، قرار است با دهکدههای تخصصی، پیستهای اتومبیلرانی، شهر خودرو، اماکن تجاری، ورزشی، تفریحی و گردشگری در مجاورت ویلاها و...، نخستین شهر نمونه گردشگری باشد.
علاوه بر پروژههای یادشده، بانک گردشگری در زمینه پروژههای کوچکتر و متنوع در سراسر کشور نیز سرمایهگذاری کرده است. این بانک از طریق هلدینگ سمگا، به عنوان بازوی توسعه گردشگری، سرمایهگذاری فراوانی روی مجتمعهای رفاهی و خدماتی، مراکز اقامتی و آموزشی در حوزه گردشگری و نیز استانداردسازی خدمات انجام داده است.
از رونق اقتصادی تا رشد اشتغالزایی
این پروژهها، علاوه بر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، به جذب گردشگران کمک کردهاند. حمایتهای بانکی، مواردی مانند ارائه تسهیلات برای ساخت هتلهای جدید و سرمایهگذاری در پروژههای اقامتی در شهرهای پربازدید مانند تهران، اصفهان، شیراز و کیش را شامل میشود. این اقدامات به افزایش ظرفیت پذیرش گردشگران و بهبود کیفیت خدمات اقامتی در کشور میانجامد.
بانک گردشگری در زمینه ترویج گردشگری پایدار نیز نقش فعال دارد. این بانک با حمایت از پروژههایی که به حفظ محیطزیست و ترویج گردشگری طبیعی کمک میکنند، در تلاش است ضمن توسعه صنعت گردشگری و رشد اقتصادی، آسیبهای زیستمحیطی نیز کاهش یابد. اجرای پروژههای گردشگری پایدار در جنگلهای شمال، کویر لوت و سواحل جنوب، توسعه گردشگری سالم و حفظ منابع طبیعی را به همراه دارد.
این بانک با هدف تبدیل ایران به یکی از مقاصد اصلی گردشگری، به دنبال فرصت جدید برای جذب گردشگران خارجی، از جمله منطقه خاورمیانه است. از اینرو، تلاش میکند با توجه به نیازهای روز صنعت گردشگری، تسهیلات و خدمات مالی جدید به فعالان این حوزه ارائه دهد. با تداوم این روند و اجرای پروژههای مبتکرانه انتظار میرود بانک گردشگری سهم قابل توجهی در توسعه همهجانبه این صنعت داشته باشد.